“Svibanj – mjesec zaštite od požara 2013”

Ispis
Objavljeno Srijeda, 01 Svibanj 2013 Napisao/la Puškadija

 

    Tradicionalnom nacionalnom manifestacijom „Svibanj – mjesec zaštite od požara“ članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Varaždinske županije i ove će godine djelovati u pogledu razvoja protupožarne preventive, ali i popularizacije ove humane djelatnosti.
    Da je preventiva važna, govore i statistika intervencija u 2012. godini. Tijekom 2012. godine vatrogasci na području Varaždinske županije imali su ukupno rekordnih 1636 intervencija, od čega 621 gašenje požara, 175 tehničkih intervencija spašavanja u prometu i građevinama, 13 akcidenata s opasnim tvarima te preko 800 ostalih oblika intervencija.
      Upravo zbog potrebe kontinuiranog rada na promicanju preventivnih spoznaja, hrvatsko vatrogastvo spomenutu manifestaciju provodi već 30-tak godina, a njen temeljni cilj je upoznavanje pučanstva sa spoznajama o nastanku požara, njegovim posljedicama te vatrogastvu kao nositelju zaštite i spašavanja osoba i imovine.

            Ovogodišnju će manifestaciju oko 10 000 članova vatrogasnih organizacija u svim gradovima i općinama Varaždinske županije započeti obilježavanjem Dana hrvatskog vatrogastva, 4. svibnja, te štovanjem sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Među glavnim aktivnostima vatrogasnih organizacija tijekom cijelog mjeseca svibnja potrebno je naglasiti:
- edukaciju pučanstva putem 30 000 letaka s preventivnim porukama,
- preglede ispravnosti više od 3 000 hidranata na području županije,
- predavanja vatrogasaca u osnovnim školama i vrtićima uz organizaciju nagradnog natječaja s izborom najboljih likovnih i literarnih radova na temu “Vatrogasci-193”,
- posjete učenika Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina,
- pokazne taktičke vatrogasne vježbe,
- obilježavanje visokih obljetnica osnutka dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD Hrženica kao najstarije europsko dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano na selu slavi svoju 140. obljetnicu osnutka 27.   svibnja, pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske),
- pojačanu suradnju s medijima putem prigodnih stručnih priloga,
- organizaciju smotre i pokazne vježbe novih vatrogasnih časnika krajem mjeseca svibnja u Varaždinu,
- hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu (20. svibnja), itd.

        Ovogodišnja manifestacija „Svibanj – mjesec zaštite od požara“ ujedno će biti i prigoda za promicanje vatrogasnog poziva u kojem se pozitivne humane ljudske vrijednosti poštuju unatoč današnjem dinamičnom složenom okruženju.

Copyright 2011 “Svibanj – mjesec zaštite od požara 2013”. Sva prava pridržana DVD Remetinec
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free