O nama

Ispis

crkva bdm_sv._krunice_u_remetincu-vece

         "Remetinec" je naselje u sastavu Grada Novog Marofa, [Varaždinska županija]. Prema popisu stanovnika iz 2001. godine naselje ima 1539 stanovnika. Naseljem dominira župna crkva Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice,  građena krajem 15. stoljeća i početkom  16. stoljeća u nekoliko kasnogotičkih razdoblja, a današnji izgled plod je drugog kasnogotičkog graditeljskog razdoblja. Crkva je u početku bila franjevačka samostanska, ali ukidanjem franjevačkog reda, za reformi Josipa 1789. godine utemeljena je Župa Remetinec.

       Župa Remetinec obuhvaća područja samoga mjesta Remetinec, zatim mjesta Strmca, Podevčeva  te dijela Novog Marofa. U naselju postoji također i novosagrađeni Društveni dom, u kojemu su smješteni uredi udruga koji djeluju u mjestu kao i velika sala za različite namjene.  Godine 2011 sagrađena je i nova područna osnovna škola  koju pohađaju učenici do osmih razreda iz Remetinca i okolnih mjesta. U Remetincu postoji i mogućnost smještaja oko dvadesetak osoba u pansionu.

         U mjestu djeluje nekoliko udruga od kojih je najstarije Dobrovoljno vatrogasno društvo Remetinec koje je nedavno proslavilo 50-godišnjicu djelovanja. Zatim tu je Kulturno umjetničko društvo koje djeluje 10-tak godina i njeguje pjesme i plesove kao i  običaje ovoga kraja. Zatim tu je Udruga mladih te Športsko društvo.  Samo mjesto okružuju bregovi i brežuljci koji su obogaćeni vinogradima i klijetima kao i svugdje u Zagorju.

 


 

logo-dvd-remetinec       Dobrovoljno vatrogasno društvo mjesta Remetinec osnovano je 16. ožujka 1958. godine . Osnivačka sjednica bila je u staroj remetinečkoj školi. Prvim predsjednikom izabran je Mato Kopjar, a za članove predsjedništva izabrani su Mato Stipan i Valent Šestak. Tada je biran i Upravni odbor, za predsjednika je izabran Mato Kopjar, za komandira Antun Cindori, za zamjenika komandira Mijo Cvilko, za tajnika Đuro Vuger, zamjenika tajnika Ivan MIklobušec, za blagajnika Mijo Maltar, za spremištara Josip Maltar, te za refrenta prosvjete Đuro Maltar. Predsjednik Nadzornog odbora bio je Đuro Štuljan, a članovi Fabijan Hokman i Fabijan Puškadija.

Već se na prvom sastanku Vatrogasnoga društva postavilo se pitanje gradnje vatrogasnoga doma. Današnja školska zgrada u prvotnoj je zamisli trebala biti Vatrogasni dom. Međutim bilo je odlučeno da se u te novoizgrađene prostore useli škola. to je bilo jesen 1961. godine.

        U školskoj godini 1967./68. Općinska skupština Novi Marof dodijelila je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu stare stanove učitelja i njihovo zemljište. Tada se pristupilo preuređenju tih prostorija i prilagodilo novoj namjeni. Tijekom 1962. Godine bio je nabavljen neophodno potreban agregat te se tada moglo početi s vatrogasnim vježbama. Danas je to dobro opremljeno društvo, s lijepim brojem aktivnih članova, kako starijih tako mlađih. U svim konkurencijama postigli su značajne uspjehe.

Godine 2008, društvo je svečano proslavilo 50-godišnjicu osnutka  društva. 

Također te se godine društvo preselilo u nove prostorije u sklopu Društvenog doma, te  je dobilo na korištenje  i ured.

Copyright 2011 O nama. Sva prava pridržana DVD Remetinec
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free